Bel mij terug

[contact-form-7 id="6975" title="Terugbelverzoek"]
Bel mij terug Over ons

Fraude met domeinnamen

Medio vorig jaar kwam aan het licht dat fraude werd gepleegd met .nl-domeinnamen: bepaalde partijen benaderden .nl-domeinnaamhouders telefonisch en haalden hen onder valse voorwendselen over veel geld te betalen voor het registreren van hun .nl-domeinnaam onder een andere extensie, zoals .eu, .info of .com. SIDN heeft het publiek destijds voor deze fraudeurs gewaarschuwd.

Dure aanbieding

Helaas vinden deze praktijken nog steeds plaats. Daarom willen wij u nogmaals waarschuwen voor bellers die bijvoorbeeld beweren dat de .eu-variant van uw .nl-domeinnaam door een ander is aangevraagd. Zij bieden u aan deze variant alsnog te registreren en vragen daar 195 tot 250 euro voor.

Dreigen met incassobureau’s

De namen waaronder de fraudeurs bellen, wisselen. Zo lijkt het erop dat momenteel niet meer gebeld wordt onder de naam European Domains & Trademarks. Vaak wordt gebeld onder de naam Global Domain Registrations of varianten daarop, het lijkt bovendien voor te komen dat men zich uitgeeft voor SIDN-medewerkers. De organisatie verstuurt ook onterechte aanmaningen met verwijzingen naar incassobedrijven. Wij raden u aan u daar niet door te laten intimideren. Voor zover wij kunnen nagaan, ondernemen zij de gerechtelijke stappen waarmee wordt gedreigd niet.

Optreden waar mogelijk

SIDN zal voor zover mogelijk hard optreden tegen deze praktijken. Wij kunnen echter alleen actief optreden tegen de fraudeurs als daar rechtsgronden voor zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als de beller zegt u namens SIDN te benaderen. In hoeverre dat expliciet gebeurt, is niet duidelijk. Mocht u hierover informatie hebben, dan houdt SIDN zich aanbevolen (legal@sidn.nl).

Ook al kan SIDN de fraudeurs vooralsnog niet direct aanpakken, wij informeren het publiek langs diverse wegen over deze ongewenste praktijken en maken via mediaberichtgeving en actieve bijdragen aan consumentenprogramma’s domeinnaamhouders bewust van deze vorm van oplichting.

Fraudemeldpunt

Deelnemers en domeinnaamhouders die op de hierboven beschreven of soortgelijke wijze benaderd zijn, verwijzen wij door naar www.fraudemeldpunt.nl. Dit is het landelijke meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude. Ervaringen van onder andere domeinnaamhouders vindt u op www.emerce.nl. Heeft u vragen aan SIDN over de fraudepraktijken, neemt u dan contact op met onze Service Unit via support@sidn.nl of 026-3525555.